Manfaat Bahan-Bahan Kimia

Sodium Nitrit.
Bahan kimia ini berfungsi untuk mengawet, memberi warna dan memberi rasa pada makanan olahan terutamanya daging dan ikan. Ia bukan hanya boleh membuat seseorang itu ketagihan tetapi juga boleh meningkatkan risiko kanker. Jadi, sebaik-baiknya kurangi pengambilan daging olahan. (daging yang diproses, dicampur dengan bla bla bla)

BHA dan BHT
Butylated hydroxyanisole (BHA) dan Butylated hydroxyanise (BHA) dan Butylated hydrozyttoluene (BHT) adalah antisidan untuk mencegah makanan yang diletakkan di dalam kemasan dari pada berbau tengik dan berminyak. Bahan kimia ini sering di dapati pada makanan seperti gula-gula getah, kerepek, kentang, dan minyak sayur.

Propyl Gallate
Propyl Gallate juga merupakan diantara bahan pengawet yang dimasukkan  di dalam makanan yang dibungkus didalam kemasan. Fungsinya sama seperti  BHA dan BHT, dan sering digunakan bersama-sama. Bahan-bahan ini banyak pada produk seperti daging olahan, gula-gula getah dan sebagainya.

Monosodium Glutamate.
Monosodium Glutamate (MSG) ini begitu cocok sekali dalam masakan. Sering digunakan sebagai penyedap masakan, MSG mengandungi zat tambahan yang boleh membuatkan kita ketagihan terhadap makanan yang ditambahkan.